dark moonlight moon
Геймінг

Денис Будяк

19 днів тому

Огляд Frostpunk 2: Збережи місто, або будь з ним до самого його кінця

11 bit зуміли зберегти саме те, за що гравці так полюбили першу частину. 

Frostpunk 2: Збережи місто, або будь з ним до самого його кінця

Колись спільна ненависть до супу з тирси і любов до дитячої праці в шахтах зібрали навколо себе останніх вижилих біля залізних сердець генераторів, що обіймали місто теплом у замерзаючому світі. Тоді жителі Нью-Лондона вижили завдяки вугіллю, супу з тирси та залізній волі Капітана. Перша частина Frostpunk закохала в себе тисячі геймерів своєю автентичністю, сюжетом та історіями міста, вустами котрого стали його мешканці. Проєкт змусив чекати на продовження оповіді Нью-Лондона, затаївши подих. І ось цей момент настав, тому запрошуємо вас дослідити та дізнатися, якою ж вийшла нова глава у світі вічної мерзлоти.

Про гру

Frostpunk 2 — це продовження улюбленого містобудівного симулятора, котрий знову кидає нас у світ вічної зими та моральних дилем. Людство не просто виживає — воно адаптується, а тепер ще й бореться за контроль над новим ресурсом — нафтою.

Проте це не проста гра про збір ресурсів і будівництво міст — це симулятор виживання, де кожне рішення тягне за собою наслідки, а кожен новий день може стати останнім. Масштаби подій значно зросли, але дух той самий: похмурий, напружений, з безліччю соціальних викликів і моральних дилем.

Сюжет

Події розгортаються через 30 років після порятунку Нью-Лондона. Капітан помирає, обираючи на свою роль намісника, а точніше — вас. Світ все ще знаходиться в обіймах вічної зими, проте тепер, замість боротьби з холодом, ви в ролі лідера міста зіштовхнетеся з внутрішніми конфліктами. Народ любив Капітана і ще не довіряє вам. Почніть з чистого аркуша, виборюючи довіру жителів міста. Нафта стане не тільки новим символом надії, але й джерелом поділу суспільства.

Фракції розколоті між тими, хто підтримує технологічний прогрес, і тими, хто вірить, що чорне золото лише веде до нових лих. Думайте, як знайти компроміс і на чий бік стати, адже кожне ваше рішення змінює майбутнє міста і його людей.

Ігролад

«Неважливо, скільки разів ми падаємо, важливо те, що ми встаємо».

На перший погляд — ідеальний і лаконічний опис ігроладу Frostpunk 2, проте не все так просто. Адже за кожну помилку ви будете платити велику ціну, і в будь-який момент можете більше не піднятися з колін. Як і раніше, гравець управляє містом у холодному постапокаліптичному світі, де кожен ресурс — на вагу золота. 

Однак вам доведеться не лише забезпечувати місто енергією і всім необхідним, але й підтримувати порядок серед його мешканців, котрі поділені на різні фракції. Вибудовування нових районів, підготовка робочої сили та постійна адаптація до нових криз — все це триматиме напругу та не даватиме вам спуску. Крім того, дослідження територій навколо міста відкриє багато нових можливостей, при цьому створюючи додаткові ризики.

Особливості ігроладу:

  • Нові ресурси та райони: будуйте нафтові свердловини, розвивайте різні типи районів і підтримуйте баланс між виробничими та житловими зонами.
  • Дослідження світу: посилайте експедиції за межі міста для пошуку нових ресурсів і можливостей для розширення.
  • Політичні рішення: усі рішення впливають не лише на економіку, а й на соціальну структуру міста. У вас тепер є Рада, де кожен закон проходить через фільтр інтересів фракцій.

Рада бере участь у процесі ухвалення нових законів.Рада бере участь у процесі ухвалення нових законів.

Вам потрібно буде враховувати всі ці фактори, щоб зберегти баланс у місті та вижити в цьому жорстокому світі.

Економіка

Економіка у Frostpunk 2 зазнала значних змін порівняно з попередньою частиною. Тепер гравець повинен не тільки забезпечувати місто базовими ресурсами, як їжа та тепло, але й керувати виробничими процесами, будівництвом і дослідженнями. Однією з головних змін стало введення термоштампів — спеціальної валюти, яку використовують для розвитку міста. Вони потрібні для всього: від досліджень на дереві технологій до будівництва доріг, районів і навіть модернізації виробничих будівель. Однак термоштампи — це лише частина економіки. 

Розподіл районів вашого міста виглядає ось так.Розподіл районів вашого міста виглядає ось так.

Важливу роль продовжують відігравати ресурси, такі як: їжа, матеріали та вугілля. Їжа, як і раніше, необхідна для виживання мешканців міста — її нестача може призвести до хвороб і бунтів. Матеріали потрібні для будівництва нових будівель і модернізації старих, а їх дефіцит може зупинити розвиток міста. Нафта стала важливим енергетичним ресурсом, який замінив вугілля в деяких процесах, але ви все одно мусите знаходити баланс між старими та новими технологіями.

Тягуча, темна атмосфера перекочувала з першої частини і відчувається неймовірно.Тягуча, темна атмосфера перекочувала з першої частини і відчувається неймовірно.

Керування економікою тепер ще більше залежить від правильного розподілу ресурсів та їх ефективного використання. Кожен аспект економіки взаємопов’язаний: недостатнє виробництво може призвести до соціальної нестабільності, а надмірне використання ресурсів на одній ділянці може поставити під загрозу інші важливі сфери. Планування стало критично важливим для виживання і розвитку Нью-Лондона.

Фракції

Найбільш значним нововведенням стали фракції. Якщо в першій частині усі ваші вибори зачіпали населення рівномірно, то тепер кожна фракція має свої інтереси та свої межі терпіння.

Система фракцій у грі виконана якісно, і відчувається, що розробники приділили їй належну увагу.Система фракцій у грі виконана якісно, і відчувається, що розробники приділили їй належну увагу.

Відважні раді впровадженню нових технологій, тоді як релігійні групи Пілігримів протестують проти кожного нового закону, намагаючись пропхнути свій «суп з тирси». Ваше завдання — знайти баланс між цими фракціями, щоб утримати їх під контролем і не допустити повстань. Рада — місце, де вирішується доля законів. 

Кожне нове правило, від робочих годин до розвитку культури людей, повинне пройти через сувору бюрократію узгоджень із фракціями. Іноді ви підете на компроміси, а іноді — поступитеся принципами. Комусь треба більше ресурсів, хтось хоче більше влади. І тільки на вас лежить вибір, з ким саме налагодити віддані стосунки, а кого заховати під кригою. Проте не забувайте бути обачними.

Місто

Нью-Лондон став значно більшим і динамічнішим. Місто живе своїм життям, і ви постійно відчуваєте, що кожен його житель має свої інтереси та потреби. Житлові райони потребують тепла, тоді як промислові — робочої сили й ресурсів. Будівництво нових районів потребує ретельного планування. Незважаючи на те, що масштаби зросли, Нью-Лондон все ще відчувається таким же рідним і знайомим, як у першій частині, але тепер з новими викликами та проблемами.

Громадяни мають свою історію, страхи та мрії, що робить місто більше, ніж просто набором будівель. Ви все ще стикаєтеся з моральними дилемами та складними виборами, які впливають на долю кожного мешканця.

Вердикт

У першу чергу хочеться розцілувати розробників за те, що вони дотрималися всіх обіцянок і випустили на релізі повністю готовий проєкт. На жаль, у наш час це рідкість. Проте 11 bit studios довели, що можуть створювати високоякісні ігри, які не потребують нескінченних патчів та виправлень з першого дня.

Багато хто з геймерів спочатку злякався змін у масштабі подій. Вони боялися, що з розширенням розміру міста та додаванням нових механік улюблений Frostpunk втратить свій шарм та напружену атмосферу. Однак 11 bit зуміли зберегти саме те, за що гравці так полюбили першу частину. 

11 bit studios заслуговують щирої похвали за всі аспекти цієї чудової гри. Обов’язково дайте цьому проєкту шанс!11 bit studios заслуговують щирої похвали за всі аспекти цієї чудової гри. Обов’язково дайте цьому проєкту шанс!

Попри те, що місто виросло, а економіка стала більш складною, гра все ще дає відчуття тісного зв’язку з кожним мешканцем. Усі ті моральні дилеми, внутрішні конфлікти та напруга, яку ви відчуваєте під час прийняття рішень, залишилися незмінними.

Проєкт залишає тільки позитивні враження, а з кожним разом у гру хочеться повертатись все більше і більше. Це достойне продовження достойної гри, тому оцінка тут очевидна — 10 з 10. І пам’ятайте, що б не сталося — діти мають працювати в шахтах.

☝️ Читайте klap у Instagram і Telegram, а також підписуйтесь на канал у TikTok

10

Шедевр

Оцінка від klap

copy link icon

Посилання на першоджерело при використанні матеріалів klap є обов’язковим.

Співпраця – info@klap.com.ua

Instagram icontelegram icontelegram icon

© 2023 - 2024 klap. Всіх прав дотримано.