dark moonlight moon
Кіно

Андрій Стулій

10 місяців тому

Рецензія на блокбастер «Наполеон»

З 23-го листопада в український прокат вийшла нова стрічка легендарного англійського режисера Рідлі Скотта — «Наполеон» з Хоакіном Феніксом у головній ролі.

Рецензія на блокбастер «Наполеон»
«Він прийшов нізвідки. Він підкорив усе» — слоган фільму, що дуже влучно описує його сюжет. 

У фільмі розкривається історія становлення Бонапарта від звичайного солдата до французького Короля, та історія його падіння до самотнього вигнанця на віддаленому острові.

Епічні баталії та придворні інтриги, романтичні стосунки з Жозефіною та глибокий психологічний аналіз особистості великого полководця — ми розповімо, чому варто сходити на це кіно.

Новий тренд біографічного кіно

Цікаво відзначити один сучасний тренд, що набирає оберти у світовому кінематографі, і також присутній в цій стрічці — погляд на видатного чоловіка через призму його жінки. «Прісцилла», де Софія Коппола показує з незвичного боку короля рок-н-ролу Елвіса, майбутній «Маестро» Бредлі Купера, де Леонард Бернстайн демонструється не тільки, як талановитий композитор, але й як сім'янин.

Наполен - новий тренд біографічного кіноНаполен - новий тренд біографічного кіно

І, нарешті, Наполеон, з його болючими і по-своему романтичними відносинами з Жозефіною.

Сюжет

Це епічне майже трьохгодинне полотно про життя Наполеона Бонапарта, від моменту його сходження до моменту падіння.

Режисер хотів не просто показати загальновідомі біографічні факти, але й подивитись на великого полководця сучасними очима, проаналізувати його особистість та оцінити той спадок, що він залишив по собі. Саме тому різні історичні похибки і неточності, за які так критикували Скотта журналісти, не мають для картини якогось визначального значення.

Рідлі Скотт

Сер Рідлі Скотт — видатний англійський режисер і продюсер, який творив у найрізноманітніших жанрах і всюди його картини ставали новими стандартами якості.

Наполеон та Рідлі СкоттНаполеон та Рідлі Скотт

Фантастичні «Чужий» та «Марсіянин», фундаментальний для жанру кіберпанк «Той, що біжить по лезу», романтичні «Хороший рік» і «Тельма і Луїза», військові «Солдат Джейн» і «Падіння чорного яструба» та звісно ж історичний епос: «Гладіатор», «Царство небесне», «Вихід: Боги та царі», «Остання дуель» і тепер «Наполеон».

Акторський склад

Головну роль виконав неймовірний та оскароносний Хоакін Фенікс, якому вкотре вдалось продемонструвати нові грані свого акторського таланту.

Наполен - акторський складНаполен - акторський склад

Для Хоакіна це не перша роль монарха в історичному фільмі Рідлі Скотта — в легендарному «Гладіаторі» він вже грав римського імператора Комода, що вбив свого батька заради влади. 

Також окремо варто відзначити пристрасну та чуттєву гру Ванесси Кірбі, яка створила доволі яскравий і об'ємний образ Жозефіни, головної жінки в житті Наполеона.

Образ Наполеона

Людина, яка криваво придушила повстання роялістів, щоб потім самому стати королем. Людина, яка потребувала кохання і сама ж від нього відмовилась. Людина, яка у своїх битвах вбила майже 3 мільйона солдат. Людина, яка жаждала величі і померла у вигнанні.

В образі Наполеона комбінуються десятки різних диктаторів і завойовників, які протягом усієї історії, кажучи про мир, починали нові війни для задоволення власних амбіцій, але в кінці залишалися ні з чим.

Свіжий погляд на історичну особистість

Ми звикли дивитись кіно, яке захоплюється видатними персонажами такого масштабу, але тут автор вирішив піти трошки іншим шляхом.

Наполеон - свіжий погляд на історичну особистістьНаполеон - свіжий погляд на історичну особистість

Так, ми бачимо Наполеона, як геніального військового стратега, експресивного політика і, навіть, як закоханого чоловіка. Проте, разом з тим бачимо його невихованість і нестриманість, його невпевненість та нетерпимість, його імпульсивність та емоційність, його амбіції, егоїзм і те, як заради них він готовий зрадити ідеалам, які захищав, і дружині, яку кохав.

Вердикт

Захоплююча епічність великих батальних епізодів (тут і Аустерліц, і Бородино, і Ватерлоо) та вражаюча розкіш мирних. Вишукані костюми, витончені прикраси, естетичні декорації, вдало поставлені мізансцени, що наче оживляють найвідоміші полотна, на яких художники різних епох зображали корсиканського полководця.

Актуальний погляд на історичні події, талановиті акторські роботи і майстерна режисура живого класика світового кіно — це точно варто подивитись.

☝️ Читайте klap у Instagram і Telegram, а також підписуйтесь на канал у TikTok

copy link icon

Посилання на першоджерело при використанні матеріалів klap є обов’язковим.

Співпраця – info@klap.com.ua

Instagram icontelegram icontelegram icon

© 2023 - 2024 klap. Всіх прав дотримано.